ads

Aylar boyunca tüm planlarınıza sadık kaldınız. Uykunuza, beslenmenize dikkat ettiniz. Zaman zaman sosyal hayatınızdan, bazen aile hayatınızdan feragat ettiniz ve size keyif veren diğer birkaç işten kendinizi soyutladınız. Hazırladığınız antrenman programınızın neredeyse tamamını gerçekleştirdiniz. Acı çektiniz, üşüdünüz, ıslandınız, saatler ve nefes nefese geçen kilometreleri birbiri ardına sıraladınız. Ve nihayet yarış günü gelip çattı.

Start tabancasını beklerken yaşadığınız stres ve heyecan dolu bir kaç dakikadan sonra geride kalan haftalar boyunca ne için çalıştıysanız onu gerçekleştirmek için koşmaya başladınız. Artık her şey geride kaldı diye düşündünüz. 3, 4 veya 5 saatin sonunda çalışmanızın karşılığını aldınız ve madalyanızı gururla göğsünüze bastırdınız. Peki ya sonra? Sonra ne yaptınız?

Tabi ki keyfini çıkarttınız.

Onca plan, program, stres ve eforun üstüne, yarış sonrası için yapılacak tek şey elde edilen sonucun keyfini çıkartmak ve rahatlamak, varsa, biraz eksik kaldıklarımıza dönmek. Zaten doğalı da bu. Bir bira içmek, sağlam bir yemek yemek veya arkadaşlarla kutlama yapmak, ve yarış hakkında saatlerce muhabbet etmek.

Ancak yarış sonrası için yapılması gereken ve aslında geride bırakılan tüm hazırlık dönemi ve yarış uygulamasının temel parçası olan bir iki iş daha var. Bunları çok önceden planlamaya ihtiyacımız yok, ancak unutulmaması için bir alışkanlık olarak edinmeye ihtiyacımız olabilir. Kabul edelim kimse 6 ay öncesinden yarış bittikten sonra ne yapacağını düşünmez. Ancak bu yapılacak bir iş olmadığı anlamına gelmez.

Tüm hazırlık dönemi düşünüldüğünde yarış uygulaması çok kısa bir an, yarış sonrası ise, az önce söylediğimiz gibi, hesaba bile katılmıyor. Uzun süren konsantrasyon dönemleri sonunda ulaşılan hedef kişiye doğal bir rahatlama hali getiriyor. Yarış sonları fiziksel ve zihinsel olarak özellikle kırılgan olduğumuz dönemler. Bu sebeple bir iki önlem almak ve bunların alışkanlığını edinmek önemli. Eğer yeterli tecrübe veya alışkanlık yoksa yarış sonrası eksik bırakılan bir iki küçük detay bize pahalıya mal olabilir.

Yarış sonrası yapılması gereken şeyleri veya dikkat etmemiz gerekenleri bir iki farklı kategoride incelemek mümkün. Ben zamanlamaya göre bir yapı oluşturmayı tercih ediyorum.

1. Kısa vadeli işler (yarışın bitişini izleyen saatlerde yapmamız gerekenler)

2. Uzun vadeli işler (yarıştan sonraki hafta veya haftalar boyunca dikkat etmemiz gerekenler)

Yarıştan hemen sonrası için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.

Yarış sonrası için aşağıdaki soruların cevabını kafanızda netleştirin.
Sizi karşılayan olacak mı?
O kişi finişten ne kadar süre sonra sizi karşılayacak?
Nerede buluşacaksınız veya nasıl iletişime geçeceksiniz?
Finişte ihtiyacınız olan şeylere nasıl ulaşacaksınız -organizasyon nasıl bir imkan sağlıyor, drop bag vs- ?
Finiş noktasından kaldığınız yere nasıl geri döneceksiniz?
Yarıştan sonra ne yiyebileceğiniz ve yarıştan ne kadar süre sonra yiyebileceğiniz ile ilgili düşünün. Bu konuyla ilgili özel bir yazı şurada mevcut.
Eğer organizasyonun size sağlayacağı beslenme olanaklarını biliyor ve yeterli buluyorsanız bunları kullanın.
Eğer yarış sonrası sizi neyin beklediğini bilmiyorsanız kendi önleminizi alın ve ilk yarım saat içerisinde kaliteli bir beslenme için ihtiyacınız olanları finişte bulunmasını sağlayın -ilk soruyla bağlantı kurarak-.
Finiş noktasında üstünüzü değiştirip kendinizi korumaya almanız hava şartları ne olursa olsun çok önemli. Yine yarış organizasyonunun size sağladığı olanakları değerlendirerek önleminizi alın.
Yarışı takip eden günlerde elde edilen başarının sarhoşluğu yavaş yavaş geçecek ve yerini zihinsel ve fiziksel bir yorgunluğa bırakacaktır. Bu dönemde yapılmasının iyi olacağını düşündüğüm bir iki şey var.

Vücudun hala kırılgan ve kendini tedavi sürecinde olduğunu hatırlayarak beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek.
Özellikle zihni dinlendirebilmek için başka uğraşlara yönelmek.
Yarışın tarafsız bir değerlendirmesini yapıp neyin iyi neyin kötü gittiğini görmek.
Momentumu kaybetmeden yola devam etmenin bir yolunu bulmak.
FinishLine

Bu noktada kimilerine farklı gelebilecek bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Henüz bir yarışa hazırlanırken bir sonraki hedef hakkında düşünmeye başlarım. Genelde yarış kaydımı da çoktan yapmış olurum. Bu sayede hedefteki yarışı izleyen haftalarda herhangi bir arayış içinde olmam, ama bir boşluk da hissetmem. Bu da bana geniş bir alan bırakır. Ne yapacağımı zaten bildiğim için tek gereken biraz beklemek ve kendimi hazır hissettiğimde (fiziksel ve zihinsel olarak) yola devam etmektir. Diğer taraftan kafanızda bundan sonraki yarışın planı yapıldıysa hedef yarış sonrası kendinize daha iyi davranır ve planlı hareket edersiniz.

ads
error: Emek Hırsızlığına Karşı Site Koruma Altında !!